Kransekage                      Andre kager   Galleri

300 g mandler
evt. 6-7 g bittermandler
175 g flormelis
1 vaniljestang eller 1 tsk ægte
vaniljesukker
2 spsk honning eller
abrikosmarmelade
1-2 æggehvider
lidt mel
Desuden:
50 g marcipan
1 blad husblas
lidt frugtfarve og lidt chokolade
1 kræmmerhus til sprøjtning

Smut mandlerne. Kværn dem fint med sukker og vaniljekorn/vaniljesukker i blender. Uden blender skal man bruge mandelkværn og blande med sukker og vanilje bagefter.

2. Rør honning eller abrikosmarmelade i og så meget æggehvide, at massen hænger sammen som en tyk pasta.

3. Drys mel på bordet og skrab massen ud på melet. Vej to stykker dej af på hver 110 g, drys mel på hænderne og tril hvert stykke til en pølse på 27,5 cm. Løft pølsen over på
bagepapir på en bageplade ved hjælp af en paletkniv og form den til en krans. Tryk
kransen op i trekant med fingrene hele vejen rundt. Nivellér den med et lille bræt eller et fladt grydelåg, så overkanten er jævn. Gentag med det andet stykke. Afvej derefter et stykke på 100 g og tril det til en pølse på 25 cm; form det til en krans og giv den samme behandling som de to foregående. Gå videre med et stykke på 80 g, et stykke på 60 g og et stykke på 40 g. Tril stykkerne på 80 og 60 g til pølser på hhv. 20 og 15 cm. Stykket på 40 g trilles til en kugle og trykkes lidt flad, så diameteren bliver 5 cm.

4. Når alle stykkerne er anbragt på pladen, pensles de med en æggeblomme rørt ud med 1-2 spsk vand. Penslingen kan udelades, men den beskytter fugten i kagen og giver den en gylden, let skinnende overflade. Bag kransene ved 180° i 12-15 min. lidt oppe i ovnen, til de er gyldne på toppen og i bunden. Lad dem køle af på papiret. Fortvivl ikke, hvis kagerne revner under bagningen. Revnerne lukker sig igen ved afkøling.

5. Dekorér kransene og toppen med sprøjteglasur: Før det lille kræmmerhus med sprøjteglasur fra side til side over ryggen på kransekageringene, så der dannes en løkke på hver side forneden. Sprøjt glasur på toppen i løkker fra midten. Sæt ringene oven på hinanden.

6. Lav bier og blomster til bikuben.
Bier: Farv lidt marcipan gul og form bier af små, tykke torpedoformer. Sæt dem på bikuben med lidt sprøjteglasur eller på en halv tandstikker. Tegn med flydende chokolade i et lille kræmmerhus striber på halen, og farv også hovedet med chokolade. Klip små propelformede vinger i husblas og stik dem i mellem hoved og hale.


Variationer

Kransekagetop
Kransekagen kan laves som en almindelig kransekagetop med syv ringe og en top. Begynd med en pølse på 22,5 cm (90 g) og lav den næste 2,5 cm mindre (10 g mindre). Beregn 4 g masse til hver cm pølse, så er det nemt at regne ud, hvor meget masse der skal vejes af. Slut af med en pølse på 7,5 cm (30 g). Lav desuden en kugle på 30 g til toppen.
Kransekagestykker
Til enkeltstykker vejes 25-30 g af og formes til tykke pølser, som trykkes i trekant og bages som ovenfor.

 

Fundet i Politikens nye bagebog