HONNINGKAGER, GRUNDDEJ

                                

Fordej:
400 g honning
400 g hvedemel

Grunddej:
3 tsk blandede krydderier (f.eks, kardemomme, nelliker, kanel og muskatnød)
2 tsk potaske opløst i en spsk vand
2tsk hjortetaksalt
1æggeblomme
1 tsk revet appelsinskal

Flere smagsingredienser:
Tørrede frugter, f.eks.
Tørrede figner
Dadler uden sten
Nødder
 
 
Fordej:
Honning og hvedemel røres sammen til en fordej. Det foregår nemmest, hvis honningen er tempereret og flydende. Det er dog ikke godt for honningens smag at blive varmet op til over 30 grader.
Nu skal fordejen stå tildækket tørt og ikke for varmt i mindst en uge. Herved bliver den endnu mere tør og hård, samtidig med at den får smag. Fordej kan i princippet stå i månedsvis - og blive bedre.

Grunddej:
Når ugen er gået, eller hvor længe fordejen nu får lov at stå, røres resten af ingredienserne i fordejen.
Resultatet bliver en grunddej, mel tilsættes om nødvendigt, da dejen skal have konsistens som en mørdej.

Herefter er honningkage grunddejen klar til at blive tilsat flere smagsingredienser - f.eks. frugt eller nødder - og blive rullet ud i forskellige former og bagt.

Opbevaring:
Umiddelbart efter bagning er kagerne hårde. De skal igen anbringes tørt og ikke for varmt for at trække fugt. Kagerne må ikke anbringes i tætsluttende emballage.
Da de færreste i dag har et gammeldags spisekammer eller anvendeligt kælderrum, kan det anbefales at anbringe honningkagerne i en ikke lukket plasticpose i et køle-/svaleskab. Her er der tilpas fugtigt til, at kagerne bliver saftige. Senere kan kagerne så kommes i en kagedåse - hvis de ikke er spist allerede.

Holdbarhed:
Honningkagerne har en naturlig lang holdbarhed. De kager, der ikke bliver spist til jul kan bruges til Valentines - eller til næste jul!
Kagerne skal blot opbevares tørt. Et par dage før, de skal spises, stilles de fugtigt.


Honninghjerter:
Grunddejen udrulles med en kagerulle til en tykkelse på 1 cm.
Dejen udstikkes i hjerter.
Disse bages på en bageplade med bagepapir i ca. 14 min. Ved 170 grader.
Når kagerne har trukket fugt nogle dage, er de klar til spisning.


Honningbomber med tørrede finger:
Honningkage og tørret frugt er en særlig heldig kombination. Her er brugt figner. Dadler er også meget velegnet, husk i så fald at tage stenene ud.
Grunddejen tilsættes tørrede figner, der er hakket i mindre stykker. Husk at fjerne stilken.
Dejen udstikkes i runde former til figenbomber.
Disse bages på en bageplade med bagepapir i ca. 14 min. Ved 170 grader.
Når kagerne har trukket fugt nogle dage, er de klar til spisning.

Tips:
Honningkagedejen kan udstikkes i mange former og grundkagen er anvendelig i desserter som en saftig og krydret lagkagebund.