Herman                    Andre kager     Galleri

Ingredienser:
Surdej:
250 g mel
5 g gær
425 ml lunkent vand
eller 6 dl hvedesurdej, man har i forvejen

Fodring:
300 g mel
400 g flormelis
½ l lunken mælk

Kage:
125 g hakket, syltet pomeransskal
175 g korender
fintreven skal af en appelsin
3 spsk. friskpresset appelsinsaft
1 spsk. orangeblomstsvand
275 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
1½ tsk. allehånde
100 g flormelis
100 g lys muscovadosukker eller rørsukker
2 store æg
1 dl mild olivenolie

Fyld:
1 tsk. stødt kanel
50 g rørsukker
25 g smør
 

Fremgangsmåde:
Rør surdejsingredienserne sammen, dæk med et vådt viskestykke og lad det stå og syrne i køkkenet i 3 dage. Hver morgen pisker man energisk i dejen og fugter viskestykket. 4 dags morgen skulle dejen gerne være boblende og dufte af surdej.

Her skrider vi så til den egentlige dej.

Dag 1. Rør halvdelen af surdejsfodringen sammen og rør den i surdejen.

Dag 2. Rør i dejen og fugt stykket.

Dag 3. Som dag 2.

Dag 4. gør stykket vådt.

Dag 5. Rør resten af fodringen sammen og rør den i dejen. Fugt stykket.

Dag 6. Som dag 2.

Dag 7. Som dag 2.

Dag 8. Som dag 4.

Dag 9. Som dag 4. Denne dag er desuden den store dag, hvor man lægger den tørrede frugt i blød i appelsinsaft, sammen med den revne skal og orangeblomstsvandet.

Dag 10. Kagebagedag. Sigt mel, bagepulver, sukker, salt og krydderier sammen. Rør ægget sammen med olien. Del surdejen i 4 glas, et til kagen, et til næste kage, og 2 til at give væk.
Den ene blandes i melet. Rør gradvis æggene i, og til sidst frugten. Kom dejen i en smurt springform. rør sukker og kanel sammen, og spred smørklatter ud over kagen til sidst. Bag vidunderet ved 190 grader i 15 min. Skru ned til 180 grader og bag i 30 min. Prøv med en strikkepind at stikke den i kagen og den skal kommer ren ud af kagen. Køl af og vend ud.

Tips:
Surdejen skal straks gives videre. Den er bedst indenfor en uge.