Kransekage Andre kager Galleri
300 g mandler evt. 6-7 g bittermandler 175 g flormelis 1 vaniljestang eller 1 tsk ægte vaniljesukker 2 spsk honning eller abrikosmarmelade 1-2 æggehvider lidt mel Desuden: 50 g marcipan 1 blad husblas lidt frugtfarve og lidt chokolade 1 kræmmerhus til sprøjtning |
|
Smut
mandlerne. Kværn dem fint med sukker og vaniljekorn/vaniljesukker i
blender. Uden blender skal man bruge mandelkværn og blande med sukker og
vanilje bagefter.
2. Rør honning eller abrikosmarmelade i og så meget æggehvide,
at massen hænger sammen som en tyk pasta.
3. Drys mel på bordet og skrab massen ud på melet. Vej to stykker
dej af på hver 110 g, drys mel på hænderne og tril hvert stykke til en
pølse på 27,5 cm. Løft pølsen over på
bagepapir på en bageplade ved hjælp af en paletkniv og form den til en
krans. Tryk
kransen op i trekant med fingrene hele vejen rundt. Nivellér den med et
lille bræt eller et fladt grydelåg, så overkanten er jævn. Gentag med
det andet stykke. Afvej derefter et stykke på 100 g og tril det til en pølse
på 25 cm; form det til en krans og giv den samme behandling som de to
foregående. Gå videre med et stykke på 80 g, et stykke på 60 g og et
stykke på 40 g. Tril stykkerne på 80 og 60 g til pølser på hhv. 20 og
15 cm. Stykket på 40 g trilles til en kugle og trykkes lidt flad, så
diameteren bliver 5 cm.
4. Når alle stykkerne er anbragt på pladen, pensles de med en æggeblomme
rørt ud med 1-2 spsk vand. Penslingen kan udelades, men den beskytter
fugten i kagen og giver den en gylden, let skinnende overflade. Bag
kransene ved 180° i 12-15 min. lidt oppe i ovnen, til de er gyldne på
toppen og i bunden. Lad dem køle af på papiret. Fortvivl ikke, hvis
kagerne revner under bagningen. Revnerne lukker sig igen ved afkøling.
5. Dekorér kransene og toppen med sprøjteglasur: Før det lille
kræmmerhus med sprøjteglasur fra side til side over ryggen på
kransekageringene, så der dannes en løkke på hver side forneden. Sprøjt
glasur på toppen i løkker fra midten. Sæt ringene oven på hinanden.
6. Lav bier og blomster til bikuben.
Bier: Farv lidt marcipan gul og form bier af små, tykke torpedoformer. Sæt
dem på bikuben med lidt sprøjteglasur eller på en halv tandstikker.
Tegn med flydende chokolade i et lille kræmmerhus striber på halen, og
farv også hovedet med chokolade. Klip små propelformede vinger i husblas
og stik dem i mellem hoved og hale.
Variationer
Kransekagetop
Kransekagen kan laves som en almindelig kransekagetop med syv ringe og en
top. Begynd med en pølse på 22,5 cm (90 g) og lav den næste 2,5 cm
mindre (10 g mindre). Beregn 4 g masse til hver cm pølse, så er det nemt
at regne ud, hvor meget masse der skal vejes af. Slut af med en pølse på
7,5 cm (30 g). Lav desuden en kugle på 30 g til toppen.
Kransekagestykker
Til enkeltstykker vejes 25-30 g af og formes til tykke pølser, som
trykkes i trekant og bages som ovenfor.
Fundet i Politikens nye bagebog