TIVOLIS LÆKKERI
|
|
Bunde: | |
5 store æg | |
150 g sukker | |
½ dl vand | |
75 g smeltet smør | |
140 g mel | |
2 spsk. cacao | |
Creme: | |
1 liter piskefløde | |
350 g mørk chokolade (60% cacao) | |
Sauce: | |
3 æggeblommer | |
3 dl sødmælk | |
1 stang vanille | |
75 g sukker | |
2 spsk. groftmalet kaffe | |
Marinade til bunde: | |
100 g sukker | |
1 dl vand | |
½ dl appelsinlikør | |
Bunde: Kog
sukker og vand op sammen. Æggeblommerne piskes og når de er hvide,
hældes den kogende sukkerlage i en tynd stråle ned i blommerne under
piskning. Piskes indtil det er helt koldt. Mel og cacao sigtes sammen og
vendes i den kolde æggemasse. Æggehviderne piskes stive og vendes i
tilsidst. Massen hældes i en melpudret firkantet brødform og sættes i
en 200° varm ovn. Når kagen har stået inde i 3 min, sænkes varmen til
160° og den bages i ca. 25 min. Vendes straks ud og afkøles. Når bunden
er kold skæres den over på tværs i 3-4 vandrette skiver, ligesom
lagkagebunde. Det er nemmest at skære dem over med en snor.
Marinade: Vand og sukker koges op sammen under omrøring. Afkøles og tilsættes appelsinlikør. Creme: Chokoladen smeltes (må ikke blive varmere end 40°). Fløden letpiskes. Kom først lidt af den letpiskede fløde, ca. en fjerdedel, over i chokoladen og vend det hurtigt med let hånd. Derefter hældes denne masse over i resten af fløden og det hele vendes forsigtigt sammen. Samling af kagen: Start med at pensle en bund med marinaden. Kom et ca. 2½ cm. tykt lag creme på, fortsæt med en ny bund osv. og slut med creme øverst. Kagen stilles i fryseren i mindst 2 timer, inden den skæres ud i 12 stykker. Stykkerne dækkes med høvlet chokolade og drysses med flormelis. Det er meget vigtigt at den fryses inden den skæres ud, da skiverne ellers vil "klaske" sammen. Sauce: Varm mælk og den flækkede vanillestang til kogepunktet. Pisk æggeblommer og sukker. Når mælken koger hældes den i en tynd stråle i æggemassen. Herefter hældes det hele tilbage i gryden, hvor varmen sænkes og der røres til det tykner. Sigtes og tilsættes den groftmalede kaffe. Afkøles og serveres kold til kagen. |