Chokoladeboller | Tilbage |
50 gram gær | 3 dl. mælk |
1 ½ dl. mælk | 1 dl. fløde |
1 æg | 3 æggeblommer |
300 gram mel (5 dl) | 3 spsk. sukker |
2 spsk. sukker | 1 spsk. maizenamel |
½ tsk kardemomme | 1 stang vanille |
175 gram smør (til indrulning) | |
100 gram flormelis (ca. 2 dl.) | |
Til pensling: | 1 ½ spsk kakaopulver |
1 sammenpisket æg | 2 spsk. vand |
Rør
gæren ud i den let lunede mælk. Tilsæt ægget og pisk det ud. Tilsæt
sukker, kardemomme og mel. Hold lidt af melet tilbage og tilsæt det kun,
hvis dejen er for klæbrig. Ælt dejen godt sammen og lad den hvile i køleskab
i ca. 20 minutter. Rul dejen ud
på et bord - hvor der er drysset lidt mel - til dejen har form som en
firkant på 30x60 cm. Skær det kolde smør i tynde skiver (brug fx en
ostehøvl). Læg smørret på halvdelen af dejen og fold den anden halvdel
over. Rul igen
dejen ud til samme størrelse. Fold dejen i 3 lag og rul ud til dejen har
en størrelse på 40x50 cm. Fold igen i 3 lag. Læg dejen i køleskab i 20
minutter. Hvis dejen bliver for varm begynder smørret at løbe. Gentag
udrulning og sammenfoldning 2 gange. Læg igen dejen i køleskab 20
minutter. Cremefyld : Hæld
mælk og fløde i en gryde og varm langsomt op. Pisk æggeblommer sammen
med sukker og maizenamel i en skål. Hæld æggemassen
i mælken, når den er godt varm, men ikke kogende, og pisk kraftigt. Pisk
indtil cremen begynder at tykne, den må ikke koge, så skiller den. Tag
den fra varmen. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Rør dem i
cremen. Afkøl cremen hurtigt i vandbad. Rul dejen ud
til en firkant på ca. 40x50 cm og skær den i 12 firkanter på 12x12 cm.
Smør en bageplade let og drys den med mel, eller dæk den med bagepapir. Læg en
spiseskefuld kold creme på hver dejfirkant. Fold de fire hjørner ind
over fyldet og klem kanterne sammen. Læg bollerne med sammenføjningen
nedad på bagepladen. Lad bollerne
efterhæve ca. 10 minutter tildækket. Pensl dem med sammenpisket æg. Bag
dem ved 250 grader i ca. 10 minutter. Lad bollerne
køle af på en bagerist. Chokoladeglasur
: Bland flormelis og kakaopulver i en skål, tilsæt lidt vand ad gangen,
til glasuren har en god tyk konsistens. Dyp en smørekniv
i varme vand og smør et lag glasur på de kolde boller. Det skal gå
hurtigt ellers stivner glasuren og bliver ubrugelig. Tip : Den
kolde creme kan gøres ekstra lækker med 1 dl. piskefløde. Uden glasur -
kan bollerne holde sig 3-4 måneder i fryseren.
|
Fundet på Augustenborgs opskriftsamling