Chokoladetærte med pecannødder Tilbage | |
60 gram sukker | Mørdej: |
60 gram smør | 100 g koldt smør |
fintreven skal af ½ citron | 200 g mel |
¼ stang vanille | 75 g flormelis |
200 gram hakket mørk chokolade | 1 æg |
200 gram lys sirup | 1 knsp salt |
4 æg | |
200 gram halve pecannødder | |
Skær
det kolde smør i firkanter. Bland smør og mel med fingerspidserne. Ælt
hurtigt dejen sammen med flormelis, æg og salt. Pak dejen ind i
husholdningsfilm og læg den koldt i 1-2 timer. Smør
gør en mørdej skør. Sukker gør den sprød. For meget mel gør den tør.
Kakao virker på samme måde som mel. Tag
mørdejen ud af køleskabet ca. en time før den skal anvendes. Drys lidt
mel på bordet og rul mørdejen ud så den passer til en tærteform på
ca. 25 cm. i diameter. Læg dejen over tærteformen og pres den forsigtigt
fast til kanten. Skær overskydende dej væk, men sørg for at lade en cm
dej rage ud over kanten. Form denne dejkant så den bølger langs formens
kant. Sæt formen i køleskabet i 30 minutter. Forvarm ovnen til 170
grader. Chokoladefyldet
: Kom sukker, smør, citronskal og vanille i en lille gryde over middel
varme. Varm massen op til kogepunktet. Rør med en træske. Lad det koge i
ca. 1 ½ minut. Hak den ene halvdel af chokoladen groft og stil den til
side. Hak den anden halvdel fint. Hæld
grydens indhold i en skål og tilsæt den finthakkede chokolade. Rør med
en træske til chokoladen er smeltet og blandingen er homogen. Tilsæt
sirup og salt. Brug en elhåndpisker og pisk de hele æg i et ad gangen.
Pisk kraftigt indtil blandingen er glat. Tag
tærteformen ud af køleskabet og sæt den på en bageplade. Prik tærtebunden
nogle gange med en gaffel, således at bunden ikke hæver. Spred pecannødderne
ud over bunden i et jævnt lag. Gør det samme med den grofthakkede
chokolade. Hæld forsigtigt den flydende chokolademasse over og sæt tærten
ind i midten af den forvarmede ovn. Lad
tærten bage ½ time. Skru derefter ned for varmen til 150 grader og bag
den i endnu 30 minutter indtil overfladen er fast. Tag tærten ud af ovnen
og lad den køle af i en time ved rumtemperatur, stadig i formen. Sæt
derefter formen i køleskabet i mindst 2 timer. Servering : Skær tærten i passende stykker med en skarp kniv, der er lunet under den varme hane. Tærten kan både serveres kold, ved rumtemperatur eller lun. |
Fundet på Augustenborgs opskriftsamling